Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barna mártás

2010.03.22

Barna mártás
fotó nélkül

Hozzávalók:
50-60 dkg marha csont, 2 ek libazsír vagy vaj, 1 púpozott ek. kristálycukor, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, jó szelet zellergumó, 3 sűrített paradicsom, 3-4 babérlevél, só, őrölt bors, kakukkfű, 1 l száraz vörösbor, csontlé, vagy víz, 3 ek liszt
 
A csontot a felhevített zsíron alaposan megpirítjuk. Hozzáadjuk a kristálycukrot, ha karamellizálódott, beletesszük a felkarikázott zöldséget, a cikkekre vágott hagymát, ezzel tovább pirítjuk. Rátesszük a paradicsompürét,a zúzott fokhagyma gerezdet és pár percig alaposan keverve tovább pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Megfűszerezzük, a borral felöntjük és forrás után nagyon kis lángra téve 3-4 órát csendesen főzzük. Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot csontlével, levessel vagy vízzel pótoljuk.
 
A főzési idő leteltével a csontot és a babérlevelet kivesszük. Serpenyőben szárazon 2-3 ek. lisztet pirítunk halvány barnára, ezt folytonos keverés mellett a mártáshoz adjuk, kiforraljuk, botmixerrel pürésítjük.
 
Megjegyzés:
Nem biztos, hogy abban a bizonyos nagy könyvben így szerepel, de sok kísérletezést követően nálunk ez vált be. Mivel sokoldalúan felhasználható, valamint időigényes, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, s a felesleget adagokban lefagyasztani. A fagyasztást jól viszel. Ha felolvasztás után szétesne, nem kell megijedni. Kevés borral kiforralva, átturmixolva tökéletes.