Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütőtök krémleves

2010.01.14

Kép Hozzávalók:
50-60 dkg sütőtök (az un. kanadai, körte alakú  tököt szeretem legjobban erre a célra), 2 szem közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt köménymag, reszelt szerecsendió, 1 ek vaj, 1 ek liszt, tej, metékőhagyma vagy petrezselyemzöld, szárazon pirított héjatlan tökmag és tökmag olaj ízlés szerint

Elkészítés:
A tököt és a krumplit meghámozzuk,feldaraboljuk,  1 fej cikkekre vágott vöröshagymával és annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi. Megsózzuk.  Közben a vajból és a lisztből fehér rántást készítünk, amelybe belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket. Kevés hideg vizet öntünk rá, félretesszük (nem keverjük). Ha a tök és a krumpli puha, a levét a rántásra szűrjük, azzal símára keverjük. A tököt botmixerrel pürésítjük. A rántásos keverékkel felöntjük, felforraljuk, annyi tejet adunk hozzá, hogy selymesen krémes levest kapjunk. Az őrölt fűszerekkel ízesítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tányérokba 1-1 evőkanál vágott zöld fűszert hintünk, a levest rámerjük, a tetejét meghintjük tökmaggal és tökmag olajjal megcsepegtetjük.

Fokhagymával bedörzsölt pirított kenyér szeletkékkel vagy pirított, zöld fűszeres kenyérszeletkékkel  kínálhatjuk.