Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spárga krémleves

2010.05.03
Kép
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spárga krémleves
(4 személyre)
 
0,5 kg spárga
1 kis fej vöröshagyma
1 tojásnyi krumpli
0,5 l leves, 0,5 l víz
só, őrölt bors
1-2 dl tej vagy 1 dl tejszín
petrezselyemzöld, metélőhagyma v. zöldhagyma „levele”
1 ek vaj
személyenként 1-1 fél marék kenyér kocka
1-2 gerezd szeletelt fokhagyma
2-3 ek mandulaforgács
 
A tisztított spárgát összekötöm, egy magas edénybe állítom, mellé teszem a cikkekre vágott vöröshagymát, a kockázott krumplit. Felöntöm a leves-víz keverékkel. Sóval és őrölt borssal fűszerezem. A spárga fejek ne érjenek a lébe!
Lefedve a forrástól számítva 5 percig főzöm. A spárgát kiemelem. A lét addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. A spárgafejeket 6-7 cm szárral levágom, majd ezt is felezem. A maradék spárgát összeaprítom, a levesbe teszem, botmixerrel pürésítem. A tejet vagy tejszínt hozzáadom, ha kell még fűszerezem, és csak addig főzöm, míg egyet buggyan.
Közben a vajat felolvasztom, ebben aranysárgára pirítom a kenyérkockát, a fokhagyma szeleteket és mandulát hozzáadom. 1 percig kevergetem, félreteszem (vigyázzunk, hogy ne égjen meg).
Tálaláskor a tányérba aprított petrezselyemzöldet, metélőhagymát, darabos spárgát teszek A levest rámerem, a kenyérkockás betéttel megszórom.