Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csontleves májgaluskával

2010.01.14

Kép Hozzávalók:
A leveshez: 
1 kg csont (ha vegyes, annál jobb), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek. szemes bors, 5-6 szem szegfűbors, 1 szerecsendió virág, 1 cs. petrezselyem zöld szára (csutakba kötve),1 tk. sáfrányos szeklice, 1 darabka friss gyömbér v. galánga (vagy szárított frissen reszelve), reszelt szerecsendió, 1 cső szárított  fűszerpaprika, só;

2 nagy sárgarépa, 1 nagy petrezselyem gyökér, 1 tojásnyi zellergumó, 1 tojásnyi karalábé, 8-10 kelbimbó, 10 dkg zöldborsó, 8-10 gomba tönkje vagy 3-4 csiperke  nagyobb szeletre vágva, 1 szem krumpli

A májgaluskához:
2-3 pulykamáj (vagy 4-5 csirkemáj), a méretétől függően, 1 ek libazsír, 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 1-2 nyers tojás, só, őrölt bors, 2 ek morzsolt majoranna, a petrezselyemzöld leveles része finomra vágva, 1 ek liszt, és annyi zsemlemorzsa, hogy sűrű galuskatészta állaga legyen

Elkészítés:
A csontot nagy fazékba téve kb. 4 liter hideg vízzel felöntjük. A hagymákat,fűszereket a gyömbér,szerecsendió és sáfrányos szeklice kivtelével beletesszük. Lefedve felforraljuk, majd nagyon kis tüzön 4-5 órát csendesen főzzük. Éppen csak gyöngyözzön. A tűzről levéve óvatosan  leszűrjük. A levest a fazékba visszaöntve bezöldségeljük, fűszerezzük. Ha forrásnak indul, nagyon kis lángon kb. 20-30 perc alatt készre főzzük. (Ha fagyasztott zöldborsónk van azt csak az utolsó 10 percben tesszük bele.)

Míg a csontlé fő elkészítjük a májgaluskát. A zsíron a nagyon finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, langyosra hűtjük.  Ha van konyhai gyorsvágónk, akkor a hozzávalókat a liszt és a zsemlemorzsa kivételével abban összeaprítjuk. Ha nincs, akkor a hagyományos módon járunk el (a májat elkaparjuk és a több anyaggal tálban elkeverjük). A masszába adjuk a lisztet, zsemlemorzsával sűrű galuskatésztává keverjük. 15 percet pihentetjük, majd  megsózott, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha feljönnek a víz tetejére, még 5 percet csendesen főzzük, majd kiszedjük és melegen tartjuk.

Tipp:
A májgaluska főző vizét nem öntöm ki. Jó lesz másnap zöldségragu leves vagy egyéb étel készítéséhez. 
Egy kis tál aljába fenekével felfelé teáscsésze aljat fektetek.A megfőtt galuskát erre szedem. Így a lecsöpögő lé a tányér alá folyik, nem áztatja a galuskát.
A kész csontlét  a fazékkal 10 percre a hideg kőre teszem. A zavarosító részek ezalatt a fazék aljára ülepednek, és a tiszta levet óvatosan lemerem róla. A zavaros levet felhasználhatom olyan leveshez, amelynél nem számít, hogy kristálytiszta legyen (pl. raguleves).