Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baromfi aprólék leves

2010.04.26

Kép  

Baromfi aprólék leves
- 1 tyúk vagy csirke szárnya,lába,nyaka,feje,a farháta és a belsőség, valamint a mellcsont
- leveszöldség (sárgarépa,petrezselyem gyökér, karalábé, zellergumó, petrezselyemzöld, zellerzöld vagy szár, vöröshagyma, fokhagyma,1 db krumpli, paprika, paradicsom,  kelkáposzta vagy kelbimbó, karfiol, gomba)
- fűszerek( szemes bors, szegfűbors, szerecsendió virág, 1 cső száraz fűszerpaprika, sáfrányos szeklice, gyömbérgyökér
 
A megtisztított húst és a belsőséget (a máj kivételével) kb. 2-3 l hideg vízben főni teszem. Így fűszerezem: 1 csapott ek. szemes bors, 1 szerecsendió virág, 5 szegfűbors, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cső piros paprika (szárított), 1 hüvelykujjnyi gyömbérgyökér felkarikázva, és egy jó nagy „csutak” (ami nem más, mint a petrezselyem zöld szára, cérnával összekötve). Mikor felforr a leves, megsózom, és a baromfi korától függően éppen csak gyöngyözve 2-5 órát főzöm.
 
Mikor majdnem megpuhult, bezöldségelem. A szeklicével fűszerezem, kis szerecsendiót reszelek bele. A májat is ekkor adom hozzá. A petrezselyemzöld egy részét tálaláshoz félreteszem. Ha kell, vízzel feleresztem és szükség szerint óvatosan sózom. 30-40 perc alatt nagyon kis tűzön készre főzöm.
A leveses tál v. tányér aljára szórom a maradék petrezselyemzöldet és erre tálalom a levest.
 
Nagyon jól illik hozzá levesbetétként a lúdgége tészta, vagy a cérnametélt.
 
Megjegyzés:
A karfiol rózsát és a gombaszeleteket csak a vége felé teszem hozzá, mert különben túlfőnek.