Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsemlés knédli

2010.03.22
Kép Zsemlés knédli
Számtalan receptet kipróbáltam már. Legutóbb Szemiramisz receptjét, amely a következő összetevőket tartalmazza:
 
Hozzávalók:
0,5 kg rétesliszt átszitálva
2,5 dkg élesztő
2,5 dcl langyos víz
1 mokkáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 egész tojás

Annyit „csaltam”, hogy tettem még hozzá egy púpozott merőkanál szárazon arany színűre pirított házi kenyér kockát, és emiatt + még kb. 1 dl vizet.
 
Az élesztőt felfuttattam, a tésztát összekevertem, a kenyérkockákat is hozzáadtam. Letakarva duplájára kelesztettem. 3 cipóra osztottam, megformáztam hosszúkásra, majd letakarva kb. 20 percet kelesztettem.
Egy lábasba kevés vizet engedtem, ráraktam a pároló lábasomat (aminek lukacsos a feneke).
Mikor a víz felforrt, lekentem a lábos alját olajjal, egymás mellé beleraktam a megkelt tésztát.
 
Ahogy Szemi tanácsolja, a tésztát is lekentem olajjal, ráraktam a fedőt a lábasra. 17 percig párolódott így, addig nem szabad a fedőt emelgetni.
Ekkor kivettem, ismét lekentem olajjal, nehogy megrepedezzen,majd hagytam langyosra hűlni.
Nagyon éles (úgynevezett csontozó) késsel szeleteltem.