Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Velős-gombás pacalpörkölt

2010.03.10

KépVelős-gombás pacalpörkölt
 (A pacalt vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem szereti. Amint látható, mi az első csoportba tartozunk. Már megmutattam egy változatot, amit néhány még követni fog.)

Hozzávalók:
3 kg előfőzött,csíkozott mirelit pacal
5 dkg föstölt szalonna felkockázva
60 dkg vöröshagyma   felkockázva
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. libazsír
3 púpozott evőkanál házi piros paprika
1  csapott ek. köménymag, 
só ,bors, morzsolt majoranna, 5-6 szem borókabogyó, pár szem szegfűbors, 1 teáskanál koriandermag, 2 babérlevél, borsikafű, 1 cseresznye paprika
3-4 dl házi lecsó, vagy ennek megfelelő friss paprika és paradicsom
2 dl paradicsomlé vagy vörösbor
15-20 dkg velőrózsa, ugyanennyi gomba

Elkészítés:
A felmelegített zsírban kisütjük a szalonna kockát, a köménymagot a zsírban kipattogtatjuk.  A vöröshagymát ebben megdinszteljük. Hozzáadjuk a fele fokhagymát összezúzva,  2 ek. őrölt paprikát  rátesszünk .
A félig kiengedett pacalt belekeverjük. Kevés vizet adva hozzá lefedve, csendesen főzni kezdjük. Amikor a pacal felolvadt annyi vízzel kiegészítjük, amely éppen ellepi.  A borsikafű,majoranna és a só kivételével belerakjuk a fűszereket. Lefedve főzzük kb. 1,5 óra hosszat.  Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, megsózzuk. Szükség esetén kevés vizet öntünk rá, és majdnem készre főzzük. (Kóstolni!) Ekkor belerakjuk a paradicsomot (ha lecsónk van, azt viszont most), a maradék fűszert,  paradicsomlevet vagy vörösbort  öntünk hozzá és megsózzuk. Felforraljuk. Beletesszük a maradék fokhagymát, a gombaszeleteket és a velőrózsákat,és a forrásban lévő pörköltre szórjuk a maradék 1 kanál pirospaprikát. Készre főzzük.

Megjegyzés:
Az egy éve készített ajvarból a napokban bontottam egy üveggel   s megállapítottam, hogy nagyon finomra sikerült. Szépen összeérett a hónapok során. Úgy éreztem, gazdagítaná a pacalpörkölt ízét, így - teljesen szokatlan módon - tettem bele 2 evőkanállal.  Nem bántam meg.