Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarvas bélszín tésztában, Medoc mártással

2011.06.15
apo1-070.jpgSzarvas bélszín tésztában, Medoc mártással

Hozzávalók:
1 db szarvas borjú bélszín (kb. 50-60 dkg)
őrölt bors, őrölt babérlevél, őrölt borókabogyó
(ezzel a húst bedörzsölve egy éjszakán át pácoljuk)

10 dkg vaj
15 dkg vegyes erdei gomba
só, őrölt bors, kakukkfű,
15 dk máj
5 dkg darált dió
1 kis fej felkockázott dinsztelt hagyma
1 zsemle vagy ugyanennyi kenyérbél
1 tojás

70 dkg gyors leveles tészta
1 tojás és 1 ek tejföl keveréke a lekenéshez, néhány fél gerezd dióbél

A bélszínt előzö nap befűszerezzük és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a gyors leveles tésztát:
30 dkg liszt + 20 dkg vaj + 2 dl tejföl, csipet só. Mindezt nagyon gyorsan késsel, vagy konyhai gyorsvágóval (v. kézzel) összeállítjuk és folpackba tekerve 1 éjszakára hűtőbe tesszük. A vaj ne olvadjon meg!

Másnap:
A bepácolt bélszínt enyhén besózzuk és a felhevített vaj felén szép pirospozsgásra körbe sütjük. Félretesszük.
 
A maradék vajat is a serpenyőbe tesszük. Megdinszteljük rajta a hagymát, a nagyon apróra vágott gombát és a májat. Fűszerezzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a darált diót. Ha langyos, belekeverjük a zsemle vagy kenyér morzsát és a tojást.

A tésztát 3-5 mm vastagra nyújtjuk: . A massza egy részét a fele tésztára rákenjük úgy, hogy a  tészta szélétől  kb. 2 cm-t üresen hagyunk.  Ráfektetjük a húst, a maradék töltelékkel a húst beborítjuk. Az üres tészta széleket vízzel megkenjük. Ráborítjuk a húsra a tészta másik felét. A tészta széleket ügyesen és enyhén összenyomjuk.

Próbáljuk úgy ügyeskedni, hogy a hajtás széle a csomag alá essen (kicsit fordítunk rajta, úgy fektetjük kipapírozott tepsire. Tojásos tejföllel lekenjük, fél diógerezdekkel díszítjük, és előmelegített sütőben 200-220 C°-on kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Felszeletelés előtt 10 percig pihentessük!!

apo1-078.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.