Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pacalpörkölt babbal

2010.01.20

Kép Pacalpörkölt babbal

Hozzávalók:
3 kg előfőzött,csíkozott mirelit pacal
1 tenyérnyi füstölt szalonna bőrke, vagy 1 szelet szalonna finomra vágva
5-6 fej gyermek ökölnyi vöröshagyma felkockázva
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 tojásnyi (kb. 6 dkg) sertés vagy libazsír
3 púpozott evőkanál házi piros paprika
1  csapott ek. köménymag, 
só 
bors 
majoranna, 5-6 szem borókabogyó, 4-5 szem szegfűbors, 1 teáskanál koriandermag, 2 babérlevél, borsikafű
2 sárga paprika, 3 szem paradicsom vagy 1,5-2 dl paradicsomlé, vagy 4 dl lecsó, 2-3 dl vörösbor (Kékfrankos v. hasonló)

Elkészítés:
A zsírt felmelegítjük, ha szalonnánk van azt  benne kisütjük. A köménymagot a zsírban kipattogtatjuk. A vöröshagymát ebben megdinszteljük. Hozzáadjuk a fele fokhagymát,  2 ek. őrölt paprikát. 
A félig kiengedett pacalt belekeverjük. Kevés vizet adva hozzá lefedve, csendesen főzni kezdjük. Amikor a pacal felolvadt annyi vízzel kiegészítjük, amely ellepi. A szalonabőrt ilyenkor tesszük hozzá. A borsikafű,majoranna és a só kivételével belerakjuk a fűszereket. Lefedve főzzük kb. 1,5 óra hosszat. 
Ha mirelit babunk van, azt ekkor öntjük bele. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, megsózzuk. Szükség esetén kevés vizet öntünk rá, és készre főzzük. Ha a pacal már majdnem megfőtt, belerakjuk a paradicsomot (ha lecsó, azt viszont most), a maradék fűszert, vörösbort öntünk hozzá. Felforraljuk. Beletesszük a maradék fokhagymát és a forrásban lévő pörköltre szórjuk a maradék 1 kanál pirospaprikát.
(Ha előfőzött v. konzerv babunk van, azt is a borrral együtt  rakjuk bele.)

Főtt hasáb burgonyával tálaljuk (vagy pusztán kenyérrel).

Tipp: 
A pacalpörköltet (már ami frissen nem fogy el) magas peremű tepsibe öntöm, teljesen kihűtöm (egy éjszaka). Megkocsonyásodik, vágható lesz. Késsel adagokra vágom, lefagyasztom.