Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nasi goreng (indonéz sült rizs)

2010.04.27
KépNasi goreng (indonéz sült rizs)
(bami goreng vagyis indonéz sült tészta módra)
Már többször olvastam, hallottam, hogy bizonyos ázsiai fűszerek, fűszer kombinációk kiváló orvosságok pl. meghűlés esetén. Többek között ez motivált, hogy újra megfőzzem. Az összetevők esetén szükség szerint itt is helyettesítettem az eredetit.
 
Hozzávalók:
A rizshez: 1 ek olaj, 1 bögre rizs, csipet tengeri só, 1 púpozott ek. kurkumás szárított zöldségkeverék.
Ezekből a szokásos módon, kétszeres mennyiségű vízzel pergős párolt rizst főztem (víz helyett tyúklevessel feleresztve.)
 
A raguhoz:
30 dkg felaprított baromfi mell bőr nélkül,
1 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
3 cm gyömbér reszelve,
1 kicsi sárgarépa apróra kockázva,
2-3 kínai kel zöld része csíkozva, só, őrölt bors,
1 ek trasi (rákpaszta),
2 ek indonéz szójamártás (ázsia bolt),
1 ek sambal ulek (helyett házi darált erős paprika)
1 ek halmártás (ázsia bolt)
1 szem kemény húsú paradicsom csinos kockára vágva
újhagyma szára
koriander zöld (helyette petrezselyem)
só, őrölt bors, 1 tk.  őrölt koriandermag
2 ek olaj a sütéshez
1-2 dl víz vagy leves
kígyó uborka vékony csíkokra vágva
 

A felkockázott húst 1 ek felforrósított olajon kevergetve 2-3 perc alatt megsütöm, kiszedem, félreteszem. A másik ek olajat a serpenyőbe öntöm, és a felaprított vöröshagymát fokhagymát, lereszelt gyömbért, sárgarépát 2-3 percig sütöm. Hozzáadom a maradék fűszert, kínai kel levelet, rákpasztát, 1 percig sütöm. Szójamártást, halmártást öntök bele (kb. 1-1 ek) és az 1-2 dl folyadékot. Mihelyt buborékot vet a mártás a húst belekeverem, átforrósítom, a tűzről leveszem (1-2 perc). A felkarikázott hagymaszárat és koriander vagy petrezselyem zöldet, a kockázott paradicsomot hozzáadom.

Csak nagyon óvatosan, kóstolás után sózzuk az ételt, mert a halszósz és a szójamártás is sós (a darált paprika nem különben).

A melegen tartott rizzsel és friss uborkacsíkokkal tálalom.

(A nasi gorenget és a bami gorenget  sok recept  úgy írja le, hogy  az ételt omlett csíkokkal is meghintjük tálaláskor. A  receptek sokaságát látva úgy vélem, nem nagy bűn, ha enélkül készítjük. )