Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsos rétes vérnarancs mártással

2010.03.22
Kép Húsos rétes vérnarancs mártással
 
Hozzávalók:
1 csomag teljes kiőrlésű lisztből készült réteslap,
-a töltelékhez: 30 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez, só, őrölt bors, 2 ek morzsolt majoránna, 1 ek szurokfű, nagy csokor petrezselyemzöld
 
- a mártáshoz: 2 dl barna mártás 1 vérnarancs leve és húsa, ízlés szerint cukor vagy méz, pár szem aszalt szilva (vagy 1 ek mazsola), 2 dl Kékfrankos
 
A vajon a vöröshagymát megdinszteljük, ezen a húst fehéredésig sütjük. Liszttel megszórjuk, vizet öntünk alá, megfűszerezzük, jól kiforraljuk. A majoránnát és a petrezselyem zöldet csak a végén keverjük bele !
 
A réteslapokat egymásra terítjük, közben vajjal lazán lekenjük, betöltjük (ne egy csíkba tegyük a tölteléket, hanem a teljes felületre elszórva. Csak az egyik szélén maradjon 4 ujjnyi szabad sáv, ez lesz a feltekeréskor az alja). Papírral bélelt tepsibe téve a maradék vajjal lekenjük. Előmelegített sütőben 170-180 °C-on 15-20 perc alatt készre sütjük. 10 percet pihentetjük, felszelve a mártással tálaljuk.
 
A mártáshoz a barna mártást a narancs levével és húsával valamint kevés vízzel felforraljuk, édesítjük ízlés szerint, az aszalt szilvát hozzátéve kb. 5 percig főzzük. A bort beleöntjük, még egyet forralunk rajta. Melegen tartjuk.