Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombás tokány kékfrankos mártással

2010.03.09

KépGombás tokány Kékfrankos mártással

(vadból vagy marhahúsból)

Az 50 dkg hús 2 hétig  pácban volt, olaj alatt (őrölt bors, szegfűbors, majoranna, borókabogyó).

A húst 2 ujjnyi széles szeletekre vágtam és 5 dkg vajon hirtelen elősütöttem. (Oldalanként 3-4 percig). A visszamaradt vajhoz hozzáöntöttem a pácoláshoz használt olajat, amelyen 1 nagy fej vöröshagymát üvegesre dinszteltem, rátettem 25-30 dkg fagyasztott erdei gombát. Kakukkfűvel és őrölt borssal, 2 gerezd zúzott fokhagymával  fűszereztem, és lefedve kb. 5-6 percig erőteljesen pároltam. A húst visszatettem, 1 dl húslével felöntöttem és további 10 percig pároltam. (Szükség szerint sózzuk a végén.)

Közben 1 ek vajon 2 szelet aprított füstölt szalonnát kisütöttem, fél fej finomra vágott vöröshagymát megdinszteltem, 2 ek sűrített paradicsomot, 3 ek kész barnamártást (hűtőből) rajta megfuttattam. Ráöntöttem a ragu szaftját, 1 narancs levét és lekapart héját adtam hozzá. Felöntöttem Kékfrankossal és jól kiforraltam.

(Burgonya krokettel és kaffír citromos rizzsel tálaltam. Lásd köretek. )