Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombás-húsos rétes

2010.03.22
Kép Gombás-húsos rétes:
(nagyon jó úti elemózsia is)
 
Hozzávalók:
1 csomag teljes kiőrlésű lisztből készült réteslap, 25 dkg darált hús, 15-20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez, só, őrölt bors, 1 ek liszt, sok morzsolt majoránna, jó nagy csokor petrezselyemzöld, 1 nyers tojás, a tetejére pár csík sajt
 
Elkészítés:
1 ek vajon a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük, a darált húst ezen fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a finomra vágott gombát (1-2 kalapot vékony szereltre vágva díszítésnek tegyünk félre!),  sózzuk, borsozzuk és lefedve 5-6 percet pároljuk. Ha kell, kevés vizet öntsünk alá ! Ha zsírjára sült, megszórjuk liszttel, 1 dl vizet öntünk rá, a petrezselyemzöldet és a majorannát belekeverjük, csak addig hagyjuk a lángon, míg egyet pöffen. Félretesszük, langyosra hűtjük, ekkor az 1 tojást belekeverjük.
2 rudat fogunk készíteni.
 
A réteslapok felét egymásra terítjük. 1-1 lapot nagyvonalúan megcsöpögtetünk vajjal.
A töltelék felét kanállal rá”pöttyözzük”. 1-1 töltelék kupac közt pár centi helyet hagyjunk.
Feltekerjük, papírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét vajjal lekenjük, a félretett gombaszeletekkel díszítjük, a sajtcsíkokat ráfektetjük. Előre melegített sütőben 170-180 °C-on 15-20 perc alatt készre sütjük. 10percet pihentetjük és csak ezután szeleteljük.