Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citromos vese

2010.03.11

Kép  

Citromos vese
 
Hozzávalók:
4 sertésvese szépen megtisztítva, 1 ek libazsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 ek. kristálycukor, só, őrölt bors, nagy csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld,  3 csiperke gomba, 2-3 csemege uborka, 1  ek liszt, 1-2 dl leves vagy víz, 1 ek. mustár, babérlevélpor
 
A sertés veséket hosszában lapjára vágjuk (2 részre) és a közepét kivágjuk. Csak a szép rózsaszín rész maradjon. Váltott vízben gyúrva átmossuk. (Én fél napig hideg vízben szoktam áztatni). Leöblítjük és vékony levélkékre vágjuk. A vöröshagymát apró kockára, a gombákat szeletre, az uborkát rövid csíkokra aprítjuk.
 
A libazsíron karamellizáljuk a cukrot, ezen megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, majd rátesszük a vesét, rövid ideig kevergetve pirítjuk,  megborsozzuk, és fél pohár vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Figyeljük,  ha nem ver elég vizet, akkor még kicsi vizet menet közben öntünk hozzá.  Kb. 10-15  perc múlva hozzá tesszük a gombát, a csemege uborkát, csipet sót, a citrom reszelt héját, a babérlevélport és 5-6 percig főzzük. Ügyeljünk rá,hogy mindig rövid leve legyen. A lisztből és levesből habarást készítünk, az ételt behabarjuk, mustárral, citromlével savanyítjuk és a finomra vágott kaprot is itt adjuk hozzá. Az első buborékig főzzük csak. 10 percet pihentetjük, majd tálaljuk. (A végén az íze kellemes pikánsan savanykás legyen. Ha szükséges csipet cukorral, vagy citzromlével igazíthatunk rajta.)
 
Köretnek főtt tészta, párolt rizs vagy knédli illik hozzá.