Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borsos dámgerinc

2010.03.22
Kép Borsos dámgerinc
Hozzávalók:
Kb. 1-1,2 kg-os csontos dámgerinc (a legjobb a borjú), durvára őrölt bors, só, 2 ek vaj, 1 pohár félédes fehér bor (pl. Szürkebarát)
 
A húst a csontról levágjuk, frissen durvára tört borssal bemasszírozzuk, folpackba csavarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. (A csontból levest főzhetünk, vagy barna mártást készíthetünk.)
A vajat felhevítjük, és a 2 húst egyesével minden oldalán 2-3 percig sütjük (körbe sütjük, a végeit is). Meleg tálra téve gyengéden megsózzuk, melegen tartjuk. A pecsenyelevet a borral felforraljuk, majd zsírjára sütjük.
 
Hidegen vagy melegen, vajas tört burgonyával és saját pecsenyelevével, vagy pl. gyümölcsös, gombás mártással, és gőzgombóccal tálalhatjuk.
 
Megjegyzés:
Ha fagyasztott húst használunk, a borssal való pácolásra elég 1 órahossza is. Aki a vajjal való főzéstől idegenkedik, használjon inkább liba vagy kacsazsírt, de semmi esetre sem olajat!