Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött borjú rolád barna mártással

2010.05.03
Kép Töltött borjú rolád barna mártással
 
Hozzávalók 4 személyre
személyenként 15 dkg szeletnek való borjú vagy egyéb vörös hús
só, bors, mustár
roládonként 1-2 teáskanál finom kockára vágott füstölt szalonna vagy füstölt sonka
ugyanennyi vöröshagyma és csemege uborka
sütéshez: 2 evőkanál liba vagy kacsa zsír, 1 jókora cikkekre vágott vöröshagyma
leves vagy víz
1-2 dl vörösbor
2 dl barna mártás
 
A húst 4 egyenlő szeletre vágjuk (ha kell „kinyitjuk”). Óvatosan kiverjük, sóval,borssal fűszerezzük, és vékonyan megkenjük mustárral. Megszórjuk: vöröshagyma, erre szalonna vagy sonkakocka majd uborka kocka. Mint a bejglit feltekerjük, jól összetűzzük. A zsírt felforrósítjuk, a tekercseket gyorsan körbesütjük. A levest aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges a folyadékot vízzel pótoljuk. A zsírjára sütjük. A húst kivesszük, melegen tartjuk. A pecsenyeléhez adjuk a barna mártást, 1 dl borral felengedjük, felforraljuk, majd zsírjára sütjük. Újabb 1 dl borral ezt megismételjük. A végén a mártást botmixerrel bársonyossá aprítjuk. A húst visszatesszük a mártásba és kicsi vajat morzsolunk bele. Ha összemelegedett (pár perc), a tűzről levesszük. Kb. 10 percet pihentetjük, hogy a hús jól szeletelhető legyen.
 
A mártást külön tálaljuk hozzá. Köretnek illik mellé a knédli, vajas tört krumpli vagy főtt tészta (pl. széles metélt).

Megjegyzés:
A fenti étel bármilyen vörös húsból elkészíthető (marha, vad)