Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Béla nyula

2010.04.27

KépBéla nyula 

Hozzávalók:
1 egész nyúl darabjaira bontva, 2 dl oliva olaj, 2dl finom száraz fehérbor, 6-10 friss bazsalikom levél, szurokfű, 1 fej fokhagyma, só, őrölt bors
Elkészítés:Egy fiatal nyulat felpucolunk, és az ízületeknél szétvágunk. Felhevítünk a finom olivaolajból kb. 1/2 dl-t, ebben a nyúldarabok mindkét oldalát hirtelen elősütjük, , rászórjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, finomra vágott bazsalikom levelet (ha nincs friss, szárított is megteszi), szurokfüvet, őrölt borsot. Ráöntjük a fehér bort, a maradék olíva olajat. Sütőben 220 °C-on 10 percig, majd 160 °C-on kb.20 percig pároljuk lefedve- a nyúl korától függően. Kitakarjuk,   ízlés szerint sózzuk. Ha levét puhulás előtt elfőné, fehér borral pótoljuk. Pár perc alatt,  locsolgatva arany színűre pirítjuk a tetejét. A fehér bor és az olivaolaj mártás sűrűségűvé válik, és hidegen megkocsonyásodik.

Tálalhatjuk egyszerű párolt rizs, vagy rizi-bizi körettel, de tepsiben sült  tötelékkel is (lásd töltött tyúk), ahogy az a képen látszik. Ha nincs nyúl,  csirkecombból is nagyon    bevált.

Megjegyzés:
A csirkén a bőrt rajta hagyom, és csak a végén veszem ki /vagy nem, a társaságtól függ/. Ha bőrös, a sütés befejezése előtt felső grillen óvatosan rápirítok egy kicsit.

A nyúlhúst kiszáradás ellen az utolsó sütési szakaszban tanácsos hajszálvékony szalonna szeletekkel lefedni.